ME IFSS Nybro Sweden 2018

Ve dnech 25.-28.10.2018 se nedaleko švédského městečka Nybro konalo Mistrovství Evropy ve sprintových disciplínách.


Za náš klub se do reprezentace probojovalo devět závodníků. Naši hrdinové jmenovitě: Václav Vančura (SC1M), Šimon Cipro (SC1M a BKJM), Ivo Vacke (C), Michal Tobiášek (B), Veronika Navrátilová (SC2), Martin Klár (BKJM, SC2), Veronika Chlumská (BKJWJ), Jakub Rinn (CCM), Veronika Lesiuková (CCW) a Anna-Marie Cylková (SC1).

A rozhodně se závodníci neztratili…



Naši medailisté:

Veronika Navrátilová – 1.místo v kategorii SC2

Martin Klár – 3.místo v kategorii BKJ Man elite

A jako bonus Martin s Jakubem byli členy národní štafety, která ve spolupráci s Jirkou Suchým z TJ Sokol Maxičky, vybojovala třetí místo.



Jak mistrovství viděli sami závodníci? Na to se ptala Verča Lesiuková.


Naše členka Veronika Navrátilová se na Mistrovství Evropy IFSS ve švédském Nybro stala EVROPSKÝM ŠAMPIONEM! Společně se svýma holkama, Mapou a Toko, ovládla kategorii SCOOTER SE 2 PSY. 🎉


Veronika Navrátilová

„Vítězství na tomhle Mistrovství je pro mě tak trošku splněný sen. Sešla se totiž opravdu pěkná konkurence a vítězství nad kluky ze Skandinávie, navíc o takový kus, je opravdu cenný ,,skalp“ 🙂 Nejvíc mě ale potěšilo, jak dobrá atmosféra na závodech napříč zeměmi byla.“


A chcete vidět, jak to holkám letělo? 
Mrkněte na videjko: https://www.youtube.com/watch…




Michal Tobiášek je dalším z draků, kteří nás reprezentovali na European championship 2018 – Dryland mushing

Michal jel jako jediný z Čechů kategorii káry se 6ti psy. Všechny kategorie kár jsou divácky velmi atraktivní a protože už byla v tu dobu většina disciplín (kromě koloběžky se 2 psy) odjetá, podél trati bylo hodně fanoušků. Michal řešil hned první den pár stovek metrů po startu problém na trati. Pes mu překročil centrální šňůru a s tím zkrátka nemohl běžet. Michal musel už tak nažhavené a natěšené spřežení sám zastavit, pejskovi vymotat tlapku a mohl jet dál, stálo ho to však cenné vteřiny. Kdo nezná sílu 6 namotivovaných psů, asi si něco takového nedokáže představit.

Díky tomuto problému první den si Michal odvezl ze šampionátu bramborové 4.místo, na které jsme ale my patřičně hrdí. 🎉🎉🎉

Jak si užil ME sám Michal? 🙂

Michal Tobiášek, 
Foto: Kjell Ek

Poslední říjnový víkend jsem s rodinkou a 12ti psy vyrazil na ME IFSS do švédského Nybra. Nahlášený jsem byl do kategorie R6 ( šestispřeží ). Týden před odjezdem jsem poprvé zapřáhl v Abertamech šestku a prošel tak musherským rychlokursem. 😀 Celá organizace ME probíhala tak nějak v poklidu. Nevím, zda za to může realizační tým nebo dokonalé zázemí s ještě hezčí tratí. Trať pro spřežení byla mírně vlnitá, s krásnými zatáčkami, které byly značeny celoplošnými oplůtky, nikoli pouze páskou. To psům hodně zlepšovalo orientaci. Na trati, kde probíhal běžný veřejný provoz, se před i po závodě mohlo trénovat s 1-2 psy a to dokonce i na káře. Za to organizátorům moc děkuji, protože jsem se na závodní káře svezl až ve Švédsku. 😀 Na start jsem šel se svými třemi psy ( Drupi 8let, Butch 17měs., Mars 16měs.). Další 3 feny mi půjčil klubový a tréninkový kamarád Michal Katzer ( Ebi 3roky, a sestry Marse Honey a Bunny 16měs. ). Psy spolu trénují, jen jaksi ne všichni dohromady. A bylo to vidět. Místo R6 jsem vlastně jel stále 3xSC2. 😀 Všichni psi mi šli krásně, jen nám nevyšla sobota. 2.lajna se mi smotala a 40 vteřin brzdění a rozmotávání se na ME neodpouští. V neděli už to byla krásná jízda a já i psi jsme si ji užili. Stačilo to na celkové 4.místo. Plán do budoucna je jasný – seběhat spřežení. 
Toto ME hodnotím jako mimořádně povedené. Přátelská atmosféra, bezchybná organizace a mimořádné sportovní výkony, které se zase o kousek posunuly.

Na video se můžete podívat zde: https://www.facebook.com/michal.tobiasek/videos/1988189417942558/


Další, koho jsem se zeptala, jak se mu líbilo na European championship 2018 – Dryland mushing byl MARTIN KLÁR. Po boku své ženy Lenka Klár Žalčíková musel zastávat roli závodníka 🐕🚲, manžela a tatínka v jednom. No a dovezl si domů dokonce 2 placky, obě bronzové. První v kategorii bikejoring elite men a druhou ze štafet společně s Jakubem Rinnem a Jirkou Suchým. A pak také krásné 16.místo v kategorii scooter se 2 psy. 
Jak to všechno zvládal, jak se mu ve Švédsku líbilo, je v něčem příprava bikera na závody se psem specifická? 🙂

Martin Klár, foto: Veronika Navrátilová

„Fungujeme jako team. Žena mi skvěle připravila psy, já se věnoval převážně svému tréninku a na závodech se mi to všechno podařilo zúročit. Letošní sezóna byla co se přípravy týče specifická v tom, že oproti těm předešlým jsem svůj trénink směřoval přímo na závody se psy. Čím víc se blížila doba závodu o to byly tréninky náročnější. Místo běžných bike závodů okolo 50 km jsem trénink zaměřil na sprintový závod okolo 10 minut. Přípravu na kole jsem začal už během jara a v téhle době začala na závody připravovat manželka naše psy. Tréninky se psy byly kvůli horkému létu opravdu náročné a o to větší radost máme, že se nám podařilo dosáhnout tohoto výsledku v top konkurenci, která se ve Švédsku sešla. Trať byla naprosto úžasná, členitá, nebyl nejmenší prostor na zaváhání… S Trinity to byl náš první velký závod a já doufám, že si spolu každý další budeme už jen užívat, protože, když se podaří bedna, tak je to jen třešnička na dortu… Děkuji za štafetu klukům, která nám domů přinesla další bronzovou placku i přes naše zaváhání na trati. Máme spoustu nových zkušenosti a musíme jít dopředu, aby jsme se mohli zase brzo srovnat s těmi nejlepšími 🙂“


Jsme moc rádi, že nás reprezentují na velkých akcích i naši junioři, respektive juniorky. 🙂

Na European championship 2018 – Dryland mushing Švédsku si zazávodila Veronika Chlumská a s jejími názory se plně ztotožňuji. Zkrátka jet, nevzdat to, i když na to člověk občas pomýšlí… Ne každý den je posvícení a i prohry k našemu sportu patří. Důležité je po pádu zase se postavit a jít na své cestě dál. 😉

Veronika Chlumská, foto: Kjell Ek

„ME ve Švédsku pro mě bylo skvělým zážitkem, avšak v závodě se nám vůbec nedařilo. Trať vedla krásnou přírodou s kopečky nahoru i dolů. Na start jsem šla s dobrým pocitem, ale jakmile jsme vyrazili, nálada se zhoršila. Flek neběžel a zastavoval, kde se dalo. Celou dobu se to ve mně neskutečně pralo. Druhý den byl ještě horší 😀. Pár lidí se mě ptalo, jestli pojedu, ale i když jsem na startu věděla, že pojedu jen za své, byla jsem přesvědčená to nevzdat. V cíli jsem vyhrála sama nad sebou a to mi stačilo. Ale zklamalo mě to z důvodů tréninků psa, ale i v dlouhé a těžké přípravě sama sebe. Ale nic se neděje. Za dva týdny vyměním kolo za běžky a pokračuji dál 😀! Chtěla bych hodně poděkovat klubu a všem lidem, co mi věří a stojí při mně ❤️“


Václav Vančura se psem Čertem

Švédsko byl super zážitek. Ač to necinklo nemůžu vytknout Čertovi nic…. ten pes běžel s neskutečným nasazením a radostí. Svědčí o tom i fakt, že i po skoro 7 minutách běhu si poštěkával v zatáčkách…… Slabším článkem jsem byl já. Týden před odjezdem jsem měl chřipku a byl jsem rád, že jsem závod nějak udýchal….. Ale to nic nemění na tom, že pes byl spokojený, a tím pádem jsem i já. Přece jen na té kolobce jezdím proto, že to tolik mého Čerta baví. 



Anna-Marie Cylková byla druhou zástupkyní našeho klubu, která závodila s normálním, netažným plemenem. Šikovnou fenkou maďarského ohaře Airy a jak samy říkají, účastí si splnily svůj sen. 

Nany Cylková, foto Stefan Sterk


Do Švédska jsme jely s hlavním cílem si to užít a zkusit jaké to pro nás obě bude. Nebyla jsem si jistá jak Airynka bude reagovat na takové prostředí-tolik psů a vjemů ale říkala jsem si,že dokud budu v klidu já bude i Airy. Věděla jsem, že konkurence je velká a že určitě nebudeme v top 10 ale za cíl jsme si daly nebýt poslední a z toho jsem měla ohromnou radost. I když Airy není “espéčko” tak do toho dala úplně všechno a bylo vidět, že se opravdu snaží. Máme se obě ještě dost co učit ale jsem moc ráda, že se mi podařilo splnit si velký sen/cíl a to závodit s Airy na mezinárodní úrovni. Zážitky z prvního “mistráku” si budu ještě dlouho pamatovat a to díky skvělému zázemí který náš český team vytvořil!

Za sebe ještě jednou velké dík Verči Lesiukové a Šimonovi Cipro, kteří se o závodníci po celý šampionát pečlivě starali v rámci svých teamlíderských povinností. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky a jeho autorem je Veronika Navrátilová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.